Обещаващи тайни преговори между САЩ и Иран в Оман са били

...
Обещаващи тайни преговори между САЩ и Иран в Оман са били
Коментари Харесай

Смъртта на Раиси прекратила обещаващи преговори между САЩ и Иран

Обещаващи тайни преговори сред Съединени американски щати и Иран в Оман са били прекъснати след неочакваната гибел на иранския президент Ебрахим Раиси и неговия външен министър Хосейн Амир-Абдолахян.

Брет Макгърк, старши консултант на американския президент Джо Байдън за Близкия изток, взел участие в непреки диалози по-рано този месец с Али Багери Кани, основния ирански представител за договарянията със Запада, настояват трима ирански източници, осведомени с договарянията. Именно в Мускат, столицата на Оман, през 2015 година бе подписано историческото нуклеарно съглашение сред Вашингтон и Техеран, нарушено от администрацията на Доналд Тръмп през 2018 година

Един от източниците, за които първо заяви " Аксиос "  в петък, разказал пред Middle East Eye, че полемиките сред Багери Кани и Макгърк напредвали добре и двете страни са били покрай реализиране на някаква форма на споразумение. Багери Кани бе заместник-министър на външните работи по това време, само че след гибелта на външния министър Хосейн Амир-Абдолахян при злополуката с хеликоптер, при която почина Раиси в неделя, той краткотрайно е назначен за и.д. външен министър.

Разговорите се фокусирали върху три тематики: споделеното предпочитание за промяна на държавното управление в Израел, прекратяване на войната в Газа и попречване на разпространяването на спора в района. Анализатор, непосредствен до иранските управляващи, предположил пред MEE, че договарянията наподобява са послужили и като метод за определяне на помирение сред Съединени американски щати и Иран (както и районните съдружници на ислямската държава).

След офанзивата на " Хамас " от 7 октомври и последвалата война в Газа, ирански съдружници като хутите в Йемен и иракски паравоенни формирования проведоха офанзиви против американски цели в района. Ирански дронове и ракети бяха свалени от американските сили през април, когато Техеран предприе масирана офанзива против Израел в отговор на убийството на командири на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война в Дамаск.

Анализаторът смята, че може също да са се провеждали дискусии и за нуклеарната стратегия на Иран и облекчаването на глобите против режима. Миналата година Вашингтон и Техеран постигнаха съглашение за замяна на пандизчии, при което Съединени американски щати " освободи " и 6 милиарда $ иззети доходи от нефт.

И въпреки всичко на диалозите Макгърк цитирал думите на Байдън, които са охладили упованията от огромно съглашение по сходство на нуклеарната договорка от 2015 година

" Няма да договарям с Иран за нуклеарно и изцяло съглашение до изборите в Съединени американски щати, тъй като иранците не могат да спазят обещанията си ", оповестил президентът, който през 2015 година бе измежду най-активните участници на преговорите с Техеран.

По думите на Макгърк Байдън се е разочаровал от нежеланието на държавното управление на Раиси да съживи договарянията след края на ръководството на Тръмп.

" Според мен JCPOA (ядреното споразумение) е мъртво и ние ще преговаряме след изборите, при изискване че става дума за всеобхватни договаряния, които надвишават JCPOA, обхващайки и районни въпроси ", обяснил президентът пред съветника си за Близкия изток, твърди MEE.

След гибелта на Раиси Иран би трябвало да организира президентски избори в границите на 50 дни и е малко евентуално през този интервал на неустановеност да бъдат взети огромни външнополитически решения. Междувременно президентските избори в Съединени американски щати ще се проведат на 5 ноември.

" Като се има поради тази обстановка, би трябвало да чакаме разстройства и прекъсване на договарянията с американците ", декларирал пред MEE анализатор, който в предишното е работил за иранското държавно управление. " Тъй като и президентът, и външният министър починаха и скоро предстоят избори, договарянията евентуално ще бъдат отсрочени до след изборите, сходно на това, което се случи по време на президентската конкуренция през 2021 година "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР